Ocon és a Mercedes adatai segíthetik a Renault újbóli virágzását

B Dániel

... de csak szépen lassan, ugyanis a francia gárda vezére a Mercedes által nevelt tehetséges pilóta megszerzése ellenére óvva int, véleménye szerint igazi áttörést legfeljebb csak a 2021-es szezon kezdetével érhetnek el.

1.jpg
fotó - Vladimir Rys ©

 

"Beszéltünk több dologról korábban Estebannal, szóba került ez is. Mondtam neki: minél többet maradsz itt ilyen-olyan szerepkörökben, annál több mindent fogsz elvinni a riválishoz. Erre ő válaszolt is: persze, viszek mindent magammal" - adta hírül Toto Wolff csapatfőnök az F1 hivatalos oldalának. "Cserébe viszont idővel el fog maradozni olyan találkozókról, ahol bármilyen érzékenyebb téma kerül elő, legyen szó a jövő évi autóról mérnöki vagy innovációs szempontból. Ettől függetlenül viszont most még velünk van, és nagyon fontos lesz egészen az év végéig a munkája számunkra.”

Nem először kötik össze a franciák a kellemeset a hasznossal, a 2017-es év nyarán is jelentős adatok érkezésével járt egy igazolásuk, akkor Marcin Budkowski korábbi FIA alkalmazott szállított nekik adatokat valamennyi rivális aerodinamikai megoldásairól, 2007-es szezon alatt pedig Phil Mackereth mclarenes vázlatai segítették az R27-es gép mechanikai fejlődését. Ezúttal persze nem jutnak jelentős előnyhöz, de tény, Ocon tehetsége és gyorsasága mellett a vele érkező strukturális adatok is értékesek lehetnek, hiszen főleg ezt tekinti a francia gárda hátrányának Cyril Abiteboul csapatfőnök:

"Őszintén, itt az ideje egy kis vérfrissítésnek, a többi csapatnál is látni. A 2021-es szabályok meghozatala után meglátjuk, tudunk-e majd akkor a győzelmekért harcolni, de ahhoz nagyon sok mindennek változnia kéne. A Mercedeshez hasonló topcsapatokhoz való felzárkózás időbe telik, sajnos többe, mint szeretnénk. Manapság mindenki azonnali eredményeket szeretne látni, de ezek a csapatok jól berendezkedtek, stabilan támogatottak anyagilag és hihetetlen jól szervezettek, szóval iszonyat nehéz közéjük férkőzni."

"Mindazonáltal megpróbáljuk, és Esteban ebben segíthet. Továbbra is óvatosan tervezzük a 2020-as és 2021-es évünket. 2021-ben akkora változások jöhetnek, hogy nagyon vigyáznunk kell, mire költjük az erőforrásainkat, és ezt Esteban is tudja. Másoknál sem más a helyzet persze, de nekünk ez lehetőséget adhat arra, hogy jövőre összerázódjunk, és 2021-től teljes gőzzel támadjunk.”

 

 

Kubica visszatérése még sosem került ilyen közel a valósághoz

B Dániel

Robert Kubica a múlt héten egykori csapatának köszönhetően bomba formában térhetett vissza egy királykategóriás volán mögé ülve. Férfias munkát végezve 115 kört taposott a Renault E20-as futamgyőztes autójába Valenciában, és nem csak kitartónak, de gyorsnak is bizonyult.

459.jpg
via - Renault Sport

A franciák főmérnöke szerint Robert sikeresen elért már egy olyan kondíciót ami bőven elegendő egy F1-es gép nyúzásához, mi több állítólag gyorsabb is volt a csapat tartalék versenyzőjénél, Sergey Sirotkinnál.

"Robert fizikai állapota megfelelő, bár néhány kapcsolót át kellett raknunk a kormányon, hogy jól tudja használni őket, de ez nem okozott nehézséget" - mondta Alan Permane. "Korai még a következő lépésekről beszélni, de tartjuk a kapcsolatot Roberttel. Egyelőre nincsenek tervek a teszt folytatását illetően, de elképzelhető, hogy lesz még ilyen a jövőben."

Cyril Abiteboul is megszólalt az ügy kapcsán, azonban mélyebb jóslatokba ő sem próbált belemerülni. Mindenesetre a csapat hozzáállása abszolúte megnyerő, persze nem utolsó sorban marketing fogásnak is jeles volt az esemény.

"Robert szerette volna ezt a tesztet. Az enstone-i családunk nagyon lojális, és mindenki szeretne a versenyzőinknek lehetőséget adni a vezetésre, ez pedig akkor adatott meg Robert számára, amikor egy napra már amúgy is lefoglaltuk a valenciai pályát Sergey Sirotkin tesztje miatt" - nyilatkozta a csapat ügyvezető igazgatója.

Hiába ígérte be a 2011-es szezon végén a kezelőorvos Dr. Riccardo Ceccarelli, Kubica visszatérését 100%-osra, az, hogy a lengyel pilóta kormánya átalakításra szorult korántsem váratlan lépés. Hiába a több, mint hat éven át tartó edzés és akarás, Robert keze a mai napig nem tudott elegendően felépülni és továbbra is csak ez állhat útjába a már-már Laudai magasságokra emlékeztető visszatérésnek.

Címkék: teszt kubica renault valencia robert e20

A szokásos könnyelműség Kimi Räikkönentől

B Dániel

Megszokhattuk már, hogy ha a finn világbajnokot az éppen aktuális szezonban elérhető lehetséges év végi helyezéséről kérdezik, a lehető legnagyobb lazasággal vágja rá a "teljesen mindegy" jelzőt. Az idei évben sem történt másképp.

457.jpg
via Valadimir Rys

Míg a világbajnoki első helyezett sorsa már négy futammal a szezon vége előtt eldőlt, addig például a negyedik helyért igen csak kiélezett csata folyik Valtteri Bottas, és Kimi Räikkönen közt. A finn házi csata versenyét jelenleg a Williams kiválósága vezeti, előnye viszont mindösszesen egy pont 2007 világbajnokával szemben. A szezon során számos alkalommal összemérték tudásukat a pályán találkozva, amit többször is a technika bánt végül, most azonban a szezonzáró futamon kell bizonyítaniuk. A Ferrari világbajnoka, a rá jellemző könnyelműséggel vonul csatába.

"Negyedik, vagy ötödik. Számít ez egyáltalán valamit? Úgy értem, az emberek nem igazán emlékeznek arra, ha valaki a negyedik, vagy az ötödik helyen végzett végül. Megpróbáljuk a lehető legjobb eredményt elérni, aztán majd meglátjuk végül hol is végeztünk."

"Nem fog megváltoztatni semmit, ha ott végzünk ahol. Természetesen egy jó hétvégében reménykedünk, megpróbáljuk élvezni és egy erős versenyt zárni."

Az ominózus vb-helyezésért egyébként még Bottas csapattársa, Felipe Massa is versenyben van, esélye viszont roppant csekély, hogy 19 pontos hátrányát ledolgozza jövő hétvégén a márkatárssal szemben.

Ismét felgyúlnak a piros lámpák - tesztek és bemutatók 2015

B Dániel

Csütörtök délután véget ér a királykategória fanatikusainak számára a holt szezon, ugyanis ezen a napon végre hivatalosan is megmutatja magát az első jelölt. Az immáron Honda erőforrásokkal hajtott McLaren nyitja a sort, és - hacsak nem tér vissza valamelyik tavalyi sereghajtó a csődeljárásból - minden valószínűséggel az első tesztet kihagyó Force India fog utoljára debütálni.

5redligth.jpg

Azonban eddig sem maradtunk információk hiányában: több morzsa is esett a markunkba. Legutóbb a Lotus közölt modellezett képeket az idei gépükről, de ugyancsak így tett a Williams istálló is, illetve nyilvánosságra hozta átmeneti autóját a végleges, megújult festésükkel a Force India (a képek a csapatok neveire kattintva érhetőek el).

Három hivatalos teszt áll majd a csapatok rendelkezésére, mindegyiküknek Spanyolország fog majd otthont adni, azonban 2:1 arányban osztozik majd Jerez és Barcelona, az utóbbi javára. Lesznek akik csak a teszt-sorozat első szakaszának helyéül szolgáló jerezi aszfaltcsíkon rántják majd le a leplet az idei konstrukciójukról, többségük az első napon, de a Toro Rosso és a Williams már egy nappal előtte megcsodálható lesz.

McLaren Honda

Január 29.

mclarenhon.png

Scuderia Ferrari
Sauber
Január 30.

sferr.png

Scuderia Toro Rosso
Williams
Január 31.

strwilll.png

Mercedes AMG, Lotus F1
Red Bull Racing
Február 1.

mrl.png

Force India

Február 19.

fi.png

 

Tesztek
Február 1-4. Jerez, Spanyolország
Február 19-22. Barcelona, Spanyolország
Február 26. - Március 1. Barcelona, Spanyolország
Címkék: f1 bemutatók forma1 tesztek 2015

Jó reggelt, Olaszország!

B Dániel

A mai nap azt hiszem remek tanulság a Ferrari számára, és most nem Räikkönen első hibátlan versenyéről van szó, de nem is Alonso "autózzuk össze-vissza azokat az íveket amiket Magnussen szabadon hagy" eszméletlen látványos taktikájáról. Sokkal inkább a Red Bull fantasztikus csapatáról. Ez a csapat él, lélegzik, és valami hihetetlen mód egyben van.

alovet.jpg
via - reddit

Az olaszok évek óta küzdenek egy helyben toporogva, hála a roppant konzervatív szemléletüknek. Nem mernek reagálni dolgokra, nem mernek előre lépni, a problémamegoldó képességük pedig kimerül abban, hogy kirúgunk valakit és felveszünk valaki mást helyette, majd nézünk és várunk a csodára.

Ennek fényében érdemes vetni egy pillantást mi folyik az energiaital gyártóknál. Az ő gépük alapjába véve évek óta egy irányt követ: minél nagyobb kanyarsebesség és hátsó tapadás az agresszív hasmagasságnak, és a kifinomult aerodinamikai elemeknek hála. Minél kisebb helyre préselik be az autó alá áramló levegőt, annál nagyobb nyomás alakul ki a diffúzornál kijövet, majd a kisebb nyomású levegővel találkozva a lehető legnagyobb szívóhatást próbálják elérni.

Az címvédő alakulatnál viszont gyorsan felismerték az idei évben kialakult legfőbb problémájukat, a motorerő hiányát, hiszen az idei évre megújult szabályoknak hála, ismét az erőforrások kerültek előtérbe, és a franciák ezúttal nem remekeltek. Ez pedig tovább szült egy másik problémát. A 2014-es szezonban a csapatoknak előre meg kellett határozniuk milyen váltóáttétellel vágnak neki az évnek, amin egyetlen egyszer változtathatnak a 19 futam során. A Red Bull szakemberei nyilvánvalóan nem voltak felkészülve egy ilyen szintű lemaradásra, így a váltóáttételekkel is viszonylag csúnyán mellé lőttek.

Mindezek fényében újra kellett gondolni a dolgokat, és a csapat nem volt rest felforgatni Adrian Newey évek óta veretlen szemléletét. A Renault-val való szoros együttműködésüknek is hála, kaptak a V6-osok egy kis pluszt, ehhez mérten pedig hozzátudták igazítani az áttételeket (ellőtték az egyetlen lehetőségüket az állításra), illetve merőben más szárny állásokkal és "butított" aeroval érkeztek meg Belgiumba, ami nem a Red Bull terepe, ellenben nagyon gyorsan tudtak alkalmazkodni, és ennek sikerét Ricciardo a dobogó legfelső fokán mutatta meg.

A történet lényege: Respect RB, ébresztő Maranellóban!

Címkék: ferrari alonso raikkönen red bull kimi fernando maranello daniel ricciardo

McLaren: Kanada jobban fekszik nekünk

B Dániel

Pár napon belül megérkeznek a csapatok Montrealba, a Kanadai Nagydíj helyszínére, ahol Eric Boullier a McLaren csapatfőnöke sokkal jobb szereplést vár csapatától, mint amit Monacóban láthattunk.

456.jpg
©McLaren - facebook

Az elmúlt évek során a kanadai aszfaltcsík talán a McLareneknek kedvezett leginkább, a legutóbbi hat hétvége során hat trófeát érő helyezéssel gazdagodtak, amiből négy győzelem volt. Természetesen ezek az adatok az idei évben kevésbé bírnak jelentőséggel a drasztikus szabályváltozások következtében, azonban ez azon pályák egyike amire különösképpen sokat kell készülniük a csapatoknak (pl. visszafogott terelőlapok az első szárnyon, erősebb fék hűtés), és lehetséges, hogy ez a felkészülés az amiben előnyt élveznek.

Boullier mindenesetre reménykedik:

"A pálya vonalvezetését Kanadában nagyrészt hosszú egyenesek alkotják. Gyors pálya, nagy sebességű kanyarok nélkül. A sok sikán, és lassú tempójú kanyar kedvez az autónknak, szóval a teljesítményünk jobb irányt vehet, mint Monacóban."

A francia szakember továbbá egyetért egykori pilótájuk, Alain Prost kritikájával is, miszerint a nagy múltú gárdáknak, mint a Ferrari vagy ők maguk, át kéne gondolniuk az alapszemléletüket, hiszen az újonnan érkező csapatok rendre elverik őket.

"Igen, egyetértek Alain észrevételével, és ez az, amin dolgozok a kezdetektől fogva (szerk. az év elején igazolt át a McLarenhez a Lotus csapatától). Úgy gondolom a dupla pontszerzésünk a múlt hétvégén nagy részt a pályának köszönhető, ami jól fekszik az autónknak. De ez is része annak a kemény munkának amit Wokingban végzünk."

Kissé ellenmondásos nyilatkozat, hisz az elején kifejtette, hogy

Címkék: kanada lotus eric mclaren monaco boullier

Ferrari: Hibátlan a kapcsolatunk Alonsóval

B Dániel

A hetekkel, hónapokkal ezelőtt érzett feszültség az olaszok és Fernando Alonso között mintha leapadt volna, ezt próbálta a vörösök csapatfőnöke, Stefano Domenicali is bizonygatni újabb nyilatkozatában.

454.jpg
Nyolc éve vár az újabb címre

Ahogy egyre inkább kezdett reménytelenné válni a vb-cím megszerzése és váltak egyre versenyképtelenebbé, úgy növekedett a feszültség Alonso és a Ferrari között. Egymásra mutogattak a sajtón keresztül, miközben a spanyol igencsak kíméletlen fegyverhez nyúlt, hogy rendre igazítsa a csapat vezetőségét: menedzsere Luis Garcia a Magyar Nagydíj hétvégéjén a Red Bull háza táján lófrált feltűnést nem kerülve Christian Hornerral, az osztrákok csapatfőnökével, ezzel erősen kihangsúlyozva, hogy nem tud a végtelenségig várni. Kimi Räikkönen szerződtetését pedig afféle válaszként titulálták a rajongók a Ferrari részéről, azonban valljuk be, ennek elég csekély a realitása (egy pilótát mégsem lehet holmi eszközként kezelni, pláne nem egy Räikkönent).

Sőt, Domenicali pár nappal a finn szerződtetése után kijelentette, hogy világbajnokok akarnak lenni Alonsóval, ami bizony finoman sejteti még, hogy Kimi érkezése ellenére is a kétszeres világbajnokuk fog támogatást élvezni (bár ehhez Räikkönennek is lesz egy-két szava).

"Vele akarunk feljutni a csúcsra, de ez már a kezdetek óta így van."

Azóta pedig a kedélyek mintha csillapodtak volna a vörösöknél, ami talán részben az esélytelenség nyugalmának is betudható, Domenicali a mai nap pedig a sajtón keresztül is próbálta ezt tisztázni.

"Miért kérdezik ezt tőlem folyton?" - felelte arra kérdésre, hogy milyen a kapcsolatuk Fernandóval. "Nem tudom, talán valaki mindenképpen feszültséget akar látni nálunk, de itt az ideje, hogy leálljunk azzal, hogy azt mondogatjuk, van valami gondunk Fernandóval. Őszintén mondom, nincs szó erről. Ez az én véleményem, és biztosra veszem, hogy Fernando is így látja."

"Továbbra sem változott semmi, hisszük, hogy együtt nyerhetünk. Erre összpontosítunk, ez a célunk, ehhez nem férhet kétség."

Címkék: ferrari alonso feszültség

Mi történik a Ferrarinál?

B Dániel

Miután az idei évben ismét csúfos hanyatlás követte a szezon elején bemutatott fantasztikus formát, napról napra egyre kínosabban látni a vörösek helyzetét a sajtón keresztül.

453.jpg
Tény, ez a defekt is kivette a részét a bukásból

Domenicali csapatfőnök álmokba merülve mentegetőzik (nem én vagyok a hibás, ha 2012-ben mi nyerünk, akkor most hős lennék), Montezemolo, a márka feje az asztalt veri dühében (olyanokat lehet olvasni, hogy már csak 2014-re fókuszálunk, én nem akarok ilyesmiről hallani), míg a kétszeres bajnokuk Fernando Alonso egy jobb autóért könyörög, miközben éles kritikákkal illeti munkaadóját a jobb teljesítmény elérésének reményében (a legjobbra törekszünk Felipével, de az autó teljesítménye nem a legkiválóbb).

A Ferrari legalább olyan erős párost alkot Fernandóval, mint évekkel ezelőtt Schumacherrel, ennek ellenére még az ötödét sem sikerült elérniük annak, mint korábban. A Formula 1 legősibb csapata a jelenkor egyik legjobbjának tartott pilótájával kombinálva elég veszélyes fegyver, mégsem tud igazán elsülni...

Az igen csak balul sikerült 2011-es szezon után nagy szavakat hallhattunk, olyan autót ígértek a rajongók és a pilótáik számára, ami a nullából épül, és világverő gépezet lehet. Ha kicsit meg is váratta magát, az F2012 valóban odatette magát a spanyol torreádorral a fedélzetén, azonban amikor már úgy tűnt, hogy senki és semmi nem állhat az útjukba, hirtelen minden szertefoszlott, és az egyéni tabella második helyén találták magukat, csakúgy, mint két évvel korábban.

A 2009-es radikális szabálymódosítások óta, mintha az olasz gárda csak eszeveszett módon loholna a többi csapat után, és hiányozna tőlük egy fajta kreativitás, ösztökéltség az előrelépéshez. Idézzünk csak fel párat az elmúlt évek forradalmi újításai közül: duplafedeles diffúzor, befújt diffúzor, F csatorna, Coanda-kipufogó. Egyik találmány sem az ő nevükhöz fűzhető, minden egyes fejlesztés csak hosszas tervezés és tesztelés után kerülhetett csatasorba, ami rengeteg energiát emésztett fel Maranellóban. Mindeközben a Red Bull - Newey - Renault kombó a markukba röhögve gyártják ipari mennyiségben a kategóriákkal erősebb versenygépeket, autógyártó márkákat megszégyenítve.

Pontosan ez az amit egy Ferrari nem engedhet meg magának éveken keresztül, változtatásokat kéne eszközölniük, ehelyett csak azt látni, mintha egyhelyben álldogálnának hiszen évről évre továbbra is a Domenicali, Fry, Tombazis hármas felelős az autó sikereiért, miközben a spanyol pilótát többször is hallhattuk már panaszkodni, miszerint négy-öt hetes fejlesztésekkel kénytelen utána eredni a riválisainak.

Ezek után pedig jönnek a kínos, "nem volt szerencsénk", "nem mi tehetünk róla" és a "rossz adatokat kaptunk a szélcsatornában" magyarázatok, amik valljuk be, mára már igen csak gyenge ürügynek bizonyulnak.

Címkék: ferrari káosz alonso montezemolo domenicali

Mi változott a tavalyi év óta?

B Dániel

Sokan azt mondják, az ég világon semmi... Mert az átlag követőknek így is tűnhet, azonban lényeges változások mentek végbe az idei évet illetően is, amik mellett nem mehetnek csak úgy el a csapatok.

446.jpg
A Pirelli 2013-as keverékei két kilóval nehezebbek, mint a tavalyi évben használt abroncsok, így az autók minimum súlyhatára ennek megfelelőlen emelkedett 640-ről 642 kilogrammra. Ennek következtében az előírt súly-eloszlás is változott, a hátsó kerekekre legalább 343 kg, míg az elsőkre 292 kg terhelésnek kell esnie, a maradék hét kiló pedig a taktika része.

447.jpg

Bevezetésre kerültek a lépcsős orr eltakarására szolgáló kozmetikai elemek, melynek alakját szigorú szabályok korlátozzák, tehát nem nyújthat aerodinamikai előnyt. A jerezi teszten már megfigyelhető volt, hogy eddig nem mindenki élt ezzel a lehetőséggel. A Lotus és a Caterham istálló teljes mértékben elhatárolódott ettől a megoldástól az ezzel járó plusz súly miatt, míg a Red Bull, illetve a Sauber speciálisan alkalmazta azt. Az energiaitalosok csak egy kis panellel hidalták át a törést, míg a Sauber C32-es orrkúpjára csak oldalt kerültek fel, középen megmaradt a "lépcső".

448.jpg

A DRS rendszert is korlátozások érték, a Mercedes féle dupla DRS betiltásra kerül, illetve maga a rendszer használata is limitálva lesz. Az idei évtől fogva az edzéseken és az időmérőn is csak és kizárólag az erre kijelölt szakaszon lehet majd aktiválni, miután a pilóták aggodalmukat fejezték ki a DRS biztonságos használatát illetően.

449.jpg

Az első szárnyak tesztjére vonatkozó előírások is szigorodtak, melynek következtében a szárnyak kevésbé lesznek flexibilisek. Az első légterelő 100 kilogrammos (1000 N) nyomás alatt a korábban megengedett 20mm helyett, idén már csak 10mm-el térhet el az eredeti magasságától.

452.jpg

A tavalyi szezonban nagy port kavart Lewis Hamilton és Sebastian Vettel esete, amikor is az időmérő edzés harmadik szakaszában teljesített gyors körük után, félre álltak, hogy elegendő üzemanyag mintát tudjanak szolgáltatni az FIA-nek és elkerüljék a büntetést. Ennek ellenére mindkettejüket diszkvalifikálták... De miért? Olyan esetekben amikor ez a kiállás, előre nem látható kényszerítő körülmény miatt ment végbe, és ezt a csapatok is bizonyítani tudták, nem járt büntetés, azonban az ő esetükben ez nem állt fent.
Az idei évtől fogva egyértelműbbé teszik az ilyen esetekre ható szabályokat. Az autónak tartalmaznia kell a mintavételhez szükséges egy liter üzemanyagot, plusz azt a mennyiséget, amivel a pilóta sikeresen elért volna a boxutcáig. Ezt a mennyiséget előre megfogja határozni a szövetség.

451.jpg

A végére pedig egy kis apróság: miután a HRT csődbe ment, és 22 főre csökkent a pilóták száma, változott az időmérő menete is. Eddig hét versenyző búcsúzott a Q1-ben és a Q2-ben is, azonban a létszám csökkenés miatt az idei évben már csak hat pilótától búcsúzunk. Ez pedig azt jelenti, hogy a két sereghajtó csapat (Caterham, Marussia) versenyzői mellé, immáron két középmezőnybeli pilóta csatlakozik majd, és válik meg a Q2-es szereplés iránti reményeitől.

fotók - @Sutton, Getty Images, Pirelli

Értékelések twitteren - Barcelona, negyedik nap

B Dániel

caterham.pngVéget értek a szezon előtti tesztek, Pic az utolsó nap 116 kört teljesített, a legjobbja pedig 1.23.115 volt.

fi.png112 körrel zártuk le ma a téli felkészülést, ez mindig egy izgalmas pillanat, és nagyon boldogok vagyunk.

mercedesamg.pngEnnyi fért bele a téli tesztbe! Rosberg 131 kört teljesített ma Barcelónában, a legjobb ideje pedig 1’20.130, amit a lágy gumikon állított be.
Köszönjük a támogatást, zseniálisak vagytok! Nem sokára jelentkezünk a gyárból!

wiliams.pngAz utolsó percekben a flow-vizzel (szer.: általában zöldes anyag, amivel a különböző elemekre felkenve vizsgálják azok hatékonyságát) végeztünk egy kis munkát, hogy végül kapjunk néhány aerodinamikai adatot.
És végül ennyi volt emberek, a tesztnek vége!

 

Címkék: teszt barcelona twitter negyedik téli csapatok véleménye nap4

Értékelések twitteren - Barcelona, harmadik nap

B Dániel

sauber.pngVegyes napot zártunk Estebannal. Eredményes etappal kezdett délelőtt, azonban a verseny szimulációt nem tudta befejezni technikai problémák miatt. 99 kör a mai termés.

lotus.pngPfú, micsoda nap! Kimi kidőlt, Valsecchi és Grosjean állt be a helyére... 1:23.448 - 1:23.380.

str.pngEgy újabb tesztet zártunk Vergnel, aki 114 kört teljesített, a legjobbja pedig 1:23.223 volt.

mercedesamg.pngEnnyi fért bele a harmadik napba Barcelónában! Lewis 117 kört teljesített, a legjobbja pedig 1m20.558 volt, amivel az élen végzett.
(Ezt az időt a lágy gumin futotta.)

caterham.pngA harmadik napnak is vége. Giedo van der Garde befejezte a munkát, legalábbis ami a téli felkészülést illeti.  126 kört tett meg, a legjobbja pedig 1.24.235. volt.

fi.png109 megtett körrel (és 1:21.627-es idővel) a harmadik helyen végeztünk, teljesítettünk egy verseny szimulációt, ami rengeteg adattal szolgált számunkra. Sikeres nap Sutil és a csapat számára is!

wiliams.pngBottas feljavította az idejét 1:22.468-ra, míg Pastor legjobb ideje 1:22.305 volt, amit még reggel futott. Ezzel pedig be is fejeztük mára Barcelónában, jó munkát végeztünk, minden a legnagyobb rendben ment.

Red Bull evolúció: öt szezon, egy alap

B Dániel

Zseniális az amit a Red Bull és Adrian Newey visz véghez.

A 2009-es drasztikus szabályváltoztatások után a csapatoknak teljesen új autókat kellett tervezniük, hiszen az aerodinamikát hatalmas mértékben "lebutították".
Ekkor alkotott hatalmasat az épp kivonuló Honda, és a Red Bull, hiszen szinte a semmiből emelkedtek olyan csapatok fölé, mint a Ferrari, vagy a 2008-as szezonban még világbajnoki-címet szerző McLaren.

Az egyéni második helyet elérő autó (Sebastian Vettel vezetésével) tehát remek alapokkal rendelkezett, és ezt nem hagyta veszni a csapat. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy az energiaitalosok azóta is erre építkeznek (képen látható), nem kevés sikerrel :

3 egyéni, és 3 konstruktőri vb-cím a 2009-es gép folyamatos átépítésének gyümölcse.

rb_evolution_blog.jpg

Címkék: red mark webber sebastian vettel bull evolució adrian newey rb6 rb7 rb8 rb9 rb5

Facebook

Címkék

2013 (2) alonso (5) bemutató (3) bull (3) csapatok (2) f1 (11) fernando (2) ferrari (5) forma1 (6) futam (2) időmérő (2) kanada (2) kép (2) kimi (2) lotus (3) mark (2) mclaren (2) mercedes (4) michael (2) monaco (2) nagydíj (2) nico (3) raikkönen (2) rb9 (2) red (3) renault (2) rosberg (2) sauber (3) schumacher (2) sebastian (2) teszt (2) vettel (2) webber (2) Címkefelhő

 

Szerzők

süti beállítások módosítása