Felgyorsultak az események, vége az F1-es téli pihenőnek

B Dániel

Bátran kijelenthetjük, a téli várakozás nehezén már túl vagyunk, nemsokára megkezdődik a felkészülés, és 51 nap múlva már Ausztráliában is felbőgnek a motorok.

440.jpg
© Sutton

Azonban a téli szünet alatt sem unatkoztunk annyira, szinte minden napra jutott valami különleges hír, pletyka, illetve a blog facebook oldalán is próbáltam csillapítani az elvonási tüneteket.

Ezidáig általában erre az időszakra már jócskán lecsengtek az átigazolási események is, és egy unalmasabb időszakot kellett átvészelnünk az első autó bemutatásáig, idén azonban nem így történt. Miközben a Ferrari és a Red Bull szócsatáját figyelhettük a sajtón keresztül, a Mercedes komoly átszervezéseket folytatott, tehetséges pilóták kerültek veszélybe, elbúcsúzott a HRT, és a Force Indiáról is érdekes pletykák láttak napvilágot. Íme a téli pihenő legfontosabb hírei röviden.

Az idei téli szünet főszereplőjének talán a Mercedes mondható, akik harmadik sikertelen évük után hatalmas átszervezésbe kezdtek, ami Hamilton érkezésével kezdődött. Két tehetséges és tapasztalt pilóta kiinduló pontnak már nem is rossz, azonban kéne adni alájuk egy versenyképes autót, és biztosítani a megfelelő hátteret. Ennek tudatában a tavaly decemberen igazgatói ülését elfoglaló Niki Lauda tovább folytatta a szervezéseket, és a 22 év után távozó Norbert Haug helyét a Williams társtulajdonosa Toto Wolff vette át neki köszönhetően, így Wolff lett a Mercedes Motorsport feje, és az F1 mellett a DTM-ben is ő fog majd felelni a csapat sikereiért (a két osztráknak egyébként részesedése is van már a csapatban). Norbert Haug után a következő áldozat Ross Brawn csapatfőnök lehet, akinek a helyére állítólag Paddy Lowe, a McLaren jelenlegi műszaki igazgatója érkezhet, ezzel lezárva a Mercedes háza táján történő rendrakást.

441.jpg
© Daimler

Míg a Mercedes minden bizonnyal hatalmas pénzösszegeket mozgósított a szerveződés érdekében, addig a kisebb csapatok a fillérekért küzdenek. Ahogy az olasz hadvezér, Montecuccoli is mondta, a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz. Nos, ha a csapatok háborút nem is akarnak indítani, mindenképp szeretnének továbbfejlődni, és természetesen életben maradni, ehhez pedig ez szükséges. A konstruktőri tizedik helyet elbukó Marussia ennek következtében kénytelen volt lapátra tenni Timo Glockot (aki a mai nap már a DTM-ben szereplő BMW erejét kóstolgatta egy teszt keretein belül), így Kamui Kobayashi után ő lett a következő áldozat. A hivatalos közleményben ugyan az áll, hogy "közös megegyezés" alapján döntöttek így, teljesen nyilvánvaló, hogy a tizedik hely elvesztése miatt elbukott pénz az, ami ebben szerepet játszott. A német pilótához hasonlóan tehetséges Heikki Kovalainen szénája is rosszul áll, hiába a tehetség, hiába a számos Q2-es szereplés, egyelőre úgy néz ki, a finn is ülés nélkül marad (bár állítása szerint még folynak a tárgyalások a Caterham és közte). Mindkettejük helyére nagy anyagi háttérrel rendelkező pilótákat keresnek a csapatok a fennmaradás érdekében, hiszen valljuk be, a szabályok korántsem kedveznek nekik, ami az anyagi helyzetet illeti.

Meglepő módon a középmezőny egyik legjobbja, a Force India is hatalmas pénzügyi gondokkal küzdd - legalábbis az italiaracing.com állítása szerint. Az indiai csapat állítólag össze is omolhat a szezonkezdésig, a tulajdonos Vijay Mallya Kingfischer Airlines-nál elkönyvelt veszteségei miatt. A Hispania Racing Teamtől már tavaly decemberben el kellett búcsúznunk, remélhetőleg nem jut hasonlósorsa a mezőny egyik legszimpatikusabb csapata.

A napokban pedig bemutatkoztak a Pirelli idei keverékei. Valamennyi abroncs lágyabb tulajdonságokkal bír majd, és komolyabb fejtörést okozhatnak majd a csapatoknak, illetve a pilótáknak is egyaránt (legalábbis ez az olasz vállalat célja). A szürke jelzésű, legkeményebb keverékű abroncs pedig az idei szezonban már narancs színekben fog pompázni, a különböző versenyhelyszínekre szállított keverékek között pedig átlag 6-8 tized különbség lesz megfigyelhető

442.jpg
© Getty Images

Lewis Hamilton megtette első látogatásait újdonsült csapatánál, befejeződni látszódnak a helyezkedések, nyilvánosságra kerültek az új autók bemutatóinak dátumai (táblázat lent),  így lassan minden készen áll ahhoz, hogy felgyorsuljanak az események...

Az idei gépek bemutatóinak időpontjai..:

#
 Csapat - kódjel
 Dátum
 1.  Lotus - E21
 Január 28.
 2.  McLaren - MP4-28
 Január 31
 3.  Ferrari -   Február 1.
4.  Force India - VJM06  Február 1.
 5.  Sauber - C32
 Február 2.
 6.  Red Bull - RB9
 Február 3.
 7.  Mercedes - W04  Február 4.
 8.  Toro Rosso - STR8
 Február 4.
 9.  Williams - FW35
 Február 19.


.. és a tavalyi "Hangolódás a szezonnyitóra" című videóm, kedvcsináló gyanánt:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Címkék

2013 (2) alonso (5) bemutató (3) bull (3) csapatok (2) f1 (11) fernando (2) ferrari (5) forma1 (6) futam (2) időmérő (2) kanada (2) kép (2) kimi (2) lotus (3) mark (2) mclaren (2) mercedes (4) michael (2) monaco (2) nagydíj (2) nico (3) raikkönen (2) rb9 (2) red (3) renault (2) rosberg (2) sauber (3) schumacher (2) sebastian (2) teszt (2) vettel (2) webber (2) Címkefelhő

 

Szerzők

süti beállítások módosítása